Vaillant Polska na YouTubeVaillant Polska
Vaillant logo
Autor: Redakcja Eko-Blog    |    Data: 30/06/2016

Temperatura wody użytkowej – zalecenia i optymalizacja

Temperatura wody użytkowej jest stosunkowo wysoka w budynkach wielorodzinnych czy użytkowych. Wiąże się to ze zwiększonymi stratami ciepła w rozległym układzie przewodów i podgrzewaczy ciepłej wody. Jednak jest ona zbyt wysoka dla budynków jednorodzinnych, gdzie stosowane są niskotemperaturowe źródła ciepła, w szczególności pompy ciepła. Optymalna nastawa temperatury wody musi uwzględniać kryteria higieny, sprawności pracy źródła ciepła oraz bezpieczeństwa i trwałości użytkowania. Należy z jednej strony unikać ryzyka wytrącania się osadów (kamienia), a z drugiej zapewnić warunki ginięcia bakterii Legionella.


Temperatura wody użytkowej jest istotna ze względów komfortu już z tego względu na to, że woda około 25-krotnie intensywniej przekazuje ciepło niż powietrze. Odczucie zimna, czy gorąca będzie wobec tego znacznie silniejsze przy oddziaływaniu wody. Prostym przykładem jest tutaj sauna, gdzie suche powietrze może mieć temperaturę sięgającą 100 st.C, a pomimo tego można przebywać w takim środowisku.

Temperatura wody użytkowej, a koszty podgrzewania wody

Istnieje bezpośrednia zależność pomiędzy temperaturą podgrzewania wody użytkowej, a kosztami jej podgrzewania. Wzrost temperatury ciepłej wody znacznie obniża efektywność COP pompy ciepła (nawet rzędu 50%). Tym samym wysoka temperatura podgrzewania c.w.u. prowadzi wprost do zwiększenia kosztów podgrzewania wody. Dodatkowo w wysokiej temperaturze na poziomie wyższym niż 55 st.C.  wzrasta intensywność wytrącenia się osadów z wody. Tak zwany kamień kotłowy osadza się na powierzchniach komory spalania czy też innych powierzchniach grzewczych kotła. Może się także wytrącać na powierzchniach wymienników ciepła, czy wężownic. Zaledwie 1 mm kamienia obniża o około 10% sprawność przekazywania ciepła, a 3 mm już o około 20%.

Optymalny wybór temperatury wody musi uwzględniać z kolei wymagania higieniczne. Przy niższych temperaturach następuje rozwój bakterii, szczególnie znanych jako Legionella. Aby bakterie ginęły należy zapewnić min. temperaturę ciepłej wody min. 50 st.C. przez 2 godziny. Dopiero przy 60 st.C. bakterie giną w ciągu 2 minut. Ostatecznie można uznać za optymalną w domu jednorodzinnym, temperaturę wody na poziomie 45-50 st.C. A jedynie okresowo należy tą temperaturę podwyższać ze względów higienicznych. Jest to prostą czynnością, zawartą standardowo w regulatorach elektronicznych kotłów.

Kategoria: Tagi: , , , , ,